.

Lubuski Szlak Wina i Miodu

Wino gronowe i miód pszczeli to jedne z najstarszym, naturalnych, produktów spożywczych towarzyszących rozwojowi ludzkości już od czasów starożytnych. Środkowe Nadodrze jest regionem gdzie przemysłowa uprawa winnego krzewu przetrwała najdłużej w północnej Europie i odcisnęła swoje piętno na duchowym i materialnym dziedzictwie tych ziem. Także bartnictwo i hodowla pszczół mają tutaj bogatą historię.
To dziedzictwo jest opoką odradzającego się winiarstwa i rozwoju hodowli pszczół na Ziemi Lubuskiej. Dbają o nie lubuscy muzealnicy i regionaliści, jak również mieszkańcy województwa, tworząc prywatne skanseny pszczelarskie, lub gromadząc przy winnicach artefakty związane z tradycją winiarską. Inicjatywa utworzenia „Lubuskiego Szlaku Wina i Miodu”, jako produktu turystycznego opartego na potencjale regionu związanym z produktami tradycyjnymi powstającymi w winnicach i pasiekach, zrodziła się w 2006 roku, a jego premiera miała miejsce dwa lata później na VII Targach Turystycznych „ZATUR 2008”. Szlak to obecnie przeszło pięćdziesiąt miejsc gdzie można zobaczyć teraźniejszość i historię lubuskiego winiarstwa i pszczelarstwa. Współpracujące z winiarzami i pszczelarzami hotele i gospodarstwa agroturystyczne zapewniają zaś nocleg. Dodatkowych atrakcji zwiedzającym region dostarczają malownicze lasy i pojezierze z rozwijającą się bazą turystyczną, wokół których biegnie pętla szlaku.