Winnica Marcus istnieje od 2009 roku. Geologiczne usytuowanie winnicy to najbardziej wysunięta na południowy-zachód część Wału Zielonogórskiego. Obecnie to dwa hektary areału, a wśród odmian riesling, hibernal, pinot noir, dornfelder i regent.
Dla Winnicy Marcus tworzenie wina to wyrażenie jego istoty, bez ingerencji na poziomie uprawy i winifikacji tak dalece, jak tylko jest to możliwe.
Respekt dla natury i jej ochrona to podstawowy obowiązek człowieka – rolnika – winiarza.
Wspieranie, a nie zmienianie
Pomaganie. a nie przeszkadzanie
Współistnienie, a nie rządzenie
Winnica Marcus włącza się w ruch tzw. WIN NATURALNYCH.
Owoce winorośli są zbierane i selekcjonowane ręcznie, fermentacja przebiega naturalnie, bez siarkowania ani kontroli temperatury. Produkcja wina przebiega w warunkach naturalnych, nie są dodawane żadne enzymy ani środki ulepszające smak.
Wina Marcus są przykładem ekspresji ziemi na której wzrastają. Winiarnia znajduje się w budynku po dawnej oborze, a sala degustacyjna to cudownie zaadoptowana stodoła z przylegającym tarasem i ogrodem. Całość jest utrzymana w stylu rustykalnym co tworzy niezwykły klimat tego miejsca.
Będąc w okolicy warto zobaczyć pobliski Pałac Bogaczów pochodzący z XVI wieku, zachowany w stylu renesansowym oraz pięknie zachowany gotycki kościół z XIV wieku.