Jest to obiekt enoturystyczny, zlokalizowany w zabudowie XIX-wiecznego kompleksu pałacowo-parkowego, dawnej rezydencji biskupów poznańskich z 1654 roku. Na terenie folwarku znajdują się obiekty noclegowe, strefa SPA, altana grillowa, a wszystko to otoczone jest parcelami porośniętymi krzewami winorośli. Przed wiekami to biskupi zamieszkiwali ten teren i w tym miejscu uprawiali krzewy winne.
Ekologiczna winnica, z której owoców od 2021 roku produkowane jest wino ekologiczne i wegańskie mieści się przy Folwarku Pszczew i liczy łącznie prawie 5 hektarów. Produkowane jest tu wino ze szczepów: regent, cabernet cortis, souvignier gris, solaris, johanniter, riesling oraz chardonnay.
Folwark Pszczew otrzymał prestiżowe wyróżnienia: certyfikat Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Lubuskiego, tytuł Farmer Roku 2017 oraz I miejsce Konkursu Wojewódzkiego na Gospodarstwo Ekologiczne w 2021 roku. Z terenu folwarku możemy podziwiać przyrodę Pszczewskiego Parku Krajobrazowego. Codziennie możemy spodziewać się odwiedzin folwarcznych zwierzaków: niezwykle rozmownego kocura Bonifacego czy emerytowanego kuca Kaziego. Obiekt dysponuje mini strefą spa- sauna i jacuzzi mieszczące do 8 osób, a dla Gości aktywnych sportowo w ofercie znajdziemy wypożyczalnie rowerów oraz kajaków, którymi można zwiedzać wyjątkową okolicę pobliskich jezior i lasów.
Przebywając w winnicy warto zwiedzić historyczną miejscowość Pszczew z pięknym XVII-wiecznym kościołem pod wezwaniem św. Marii Magdaleny, barokową plebanią czy udać. się do Muzeum Domu Szewca. W okolicy ofertę turystyczną wzbogaca Międzyrzecki Rejon Umocniony oraz Muzeum Ziemi Międzyrzeckiej.